↑ Terug naar Manieren om te doneren

Eenmalige donatie

 

 

De eenmalige donatie is de meest makkelijke vorm van doneren. Deze vorm wordt dan ook veel gebruikt. Je kiest een goed doel uit, bepaalt welk bedrag je wilt doneren en dat was het dan.

De voordelen:
Het grote voordeel is uiteraard dat je als donateur nergens aan vast zit. Je kunt ieder jaar weer bepalen of je weer wilt doneren of dat je dit keer een ander goed doel gaat steunen. Daarnaast hoef je niet iedere periode hetzelfde bedrag te doneren, maar kun je dit veranderen mocht je dat willen. Die flexibiliteit heeft ook een keerzijde, als je dat zo wilt noemen tenminste. Je moet namelijk iedere keer dat je wilt doneren opnieuw die donatie doen, terwijl een structurele donatie door blijft gaan. Dat is dus wel makkelijker.

Het nadeel:
Voor goede doelen zijn er eigenlijk geen voordelen bij een eenmalige donatie, los van het feit dat zij met iedere donatie uiteraard erg blij zijn. De donatie is immers eenmalig en zij weten niet of de donateur in de toekomst nog een keer een bijdrage geeft. Goede doelen streven namelijk naar zoveel mogelijk continuïteit, zodat zij een planning voor de lange termijn kunnen maken wat betreft projecten die zij willen steunen/opzetten.

Belastingvoordeel:
Bij het doen van een eenmalige donatie kun je wellicht profiteren van belastingvoordelen. Wil je weten welke en hoe je daarvoor in aanmerking komt? Kijk dan op onze pagina over doneren met belastingvoordeel.

Weet je genoeg en wil je een goed doel uitzoeken om een eenmalige donatie te doen? Ga dan naar onze pagina met alle goede doelen.