↑ Terug naar Manieren om te doneren

Periodieke donatie via een notariële akte

 

 

Doneren via een notariële akte is eigenlijk een structurele donatie, maar dan net iets anders. Je geeft namelijk niet alleen een machtiging aan het goede doel, maar je legt via de notaris vast hoeveel je jaarlijks doneert en hoeveel jaar je dit gaat doen. Tegelijkertijd geef je dan een machtiging af aan het goede doel om het geld ieder jaar van je bankrekening af te halen.

De voordelen:
Het grote voordeel van een donatie via notariële akte voor de donateur is het belastingvoordeel dat groter is dan bij een structurele donatie. Meer hierover lees je op onze pagina over doneren met belastingvoordeel. Het grote voordeel voor het goede doel is uiteraard de grote mate van continuïteit, waardoor zij betere plannen kunnen maken voor de lange termijn wat betreft het opzetten en steunen van projecten.

Het nadeel:
Een nadeel voor de donateur zijn de kosten die het inschakelen van de notaris met zich meebrengt. Sommige goede doelen betalen deze kosten echter als je een bepaald minimum bedrag per jaar doneert (informatie hierover kun je lezen op de aparte pagina’s van ieder goed doel op onze website). Voor het goede doel zelf zijn er geen nadelen.

De kosten voor het opmaken van een notariële akte verschillen per notaris. Zij zijn immers vrij om hun eigen prijzen te bepalen. Wij raden aan om van te voren te vragen naar de kosten.

Belastingvoordeel:
Als je een goed doel steunt met een periodieke donatie via een notariële akte kun je profiteren van belastingvoordelen. Wil jij weten welke en hoe je daarvoor in aanmerking komt? Kijk dan op onze pagina over doneren met belastingvoordeel.

Weet jij genoeg en wil je een goed doel uitzoeken om te steunen? Kijk dan op onze pagina met alle goede doelen.