↑ Terug naar Manieren om te doneren

Structurele donatie

 

 

De structurele, of periodieke, donatie is, net als de eenmalige donatie, een veel gebruikte manier van doneren. De naam zegt het eigenlijk al, maar bij een structurele donatie doneer je bijvoorbeeld iedere maand een bepaald bedrag. Met welke frequentie je kan doneren verschilt per goed doel, maar meestal kun je kiezen uit maandelijks, per kwartaal of jaarlijks. Het bedrag is per donatie iedere keer gelijk.

Er zijn twee manieren om een structurele donatie te doen. Het meest populair is het afgeven van een machtiging aan het goede doel. Het goede doel haalt het, door jou bepaalde, bedrag dan iedere periode van je bankrekening af. Dit stopt pas op het moment dat jij de structurele donatie stop zet bij het goede doel en daarmee de machtiging intrekt.

De tweede manier is zelf je eigen bank opdracht geven om een periodieke betaling uit te voeren. Hier kleven een paar voordelen aan. Ten eerste kun je de hoogte van het bedrag via internetbankieren gemakkelijk aanpassen door de periodieke betaling aan te passen. Ook kun je een stopdatum aangeven. Ten slotte kun je de periodieke betaling gemakkelijker stoppen door de betalingsopdracht te verwijderen.

De voordelen:
Uiteraard hebben goede doelen liever een structurele betaling dan een eenmalige. Omdat zij dan verzekerd zijn van een zekere mate van continuïteit. Dit vinden zij prettig, omdat zij op de lange termijn plannen maken om projecten op te zetten of te steunen. Vanzelfsprekend zou hun voorkeur uitgaan naar het krijgen van een machtiging, zodat zij net iets meer zekerheid hebben.

Ook voor jou kan een structurele donatie gunstiger zijn dan een eenmalige. Zo hoef je bijvoorbeeld niet iedere maand opnieuw een donatie te doen. Het is dus een stuk makkelijker als je regelmatig je steentje bij wilt dragen.

Belastingvoordeel:
Als je een goed doel steunt met een structurele donatie kun je zeer waarschijnlijk profiteren van belastingvoordelen. Wil jij weten welke en hoe je daarvoor in aanmerking komt? Kijk dan op onze pagina over doneren met belastingvoordeel.

Weet jij genoeg en wil je een goed doel uitzoeken om te steunen? Kijk dan op onze pagina met alle goede doelen.