Vrijwilligerswerk

 

 

Het doen van vrijwilligerswerk is erg belangrijk! Zonder vrijwilligerswerk zou het leven een stuk duurder worden. Zorgkosten zouden flink stijgen zonder vrijwilligers die patiënten (met bed en al) in ziekenhuizen van en naar onderzoeken en behandelingen vervoeren. Contributies bij sportclubs zouden flink stijgen, net als toegangskaartjes voor musea en festivals. En dit zijn nog maar enkele voorbeelden. Vrijwilligers zijn essentieel voor de samenleving!

Algemene informatie over vrijwilligerswerk:
In Nederland deden in 2010 6,1 miljoen mensen van 15 jaar of ouder vrijwilligerswerk. Dat is maar liefst 45,1 procent van de Nederlanders. Het populairste gebied om vrijwilligerswerk te doen was in de sport. Dat is, omdat ruim 34 procent lid was van de sportvereniging waarvoor zij vrijwilligerswerk deden. Andere populaire gebieden zijn school, verzorging, cultuur en jeugd.

Een vrijwilliger doet niet altijd maar één soort vrijwilligerswerk. Sommige doen wel 5 soorten! Bij een enquête onder 3402 vrijwilligers bleek dat 57 procent 1 soort vrijwilligerswerk doet, 27,7 procent 2 soorten, 10,3 procent 3 soorten, 3,1 procent 4 soorten en 1,2 procent zelfs 5 soorten!

De tijd die er gemiddeld aan besteed wordt is licht afgenomen. In 2001 werd 5,2 uur per week besteed. In 2009 was dit 4,9 uur. Van de vrijwilligers is 45,3 procent man en 44,9 procent is vrouw. De mannen zijn het meest actief in de sport, terwijl vrouwen vaker vrijwilligerswerk doen in de verzorging en op school. Vrijwilligers zijn meestal wat ouder. Zo is 28 procent tussen de 65 en 75, terwijl 14 procent tussen de 18 en 25 jaar oud is.

Ons vrijwilligerswerk:
Wij van Donatiewijzer.nl roepen niet alleen dat het doen van vrijwilligerswerk belangrijk is, wij zijn zelf ook vrijwilligers. Zo is Sander vrijwilliger bij NKI-AVL, een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in de behandeling van kanker en dan ook alleen kankerpatiënten behandeld. Hij vertelt hier meer over op de pagina over het doen dan vrijwilligerswerk bij NKI-AVL.

Daarnaast heeft Sander twee goede vrienden die allebei vrijwilligerswerk hebben gedaan in het weeshuis Ramro-Sathi in Kathmandu Nepal. Één van hun was daar zelfs zo enthousiast over dat hij momenteel (oktober 2012) voor een tweede keer terug is gegaan voor een periode van 3 maanden. Daarnaast overweegt hij een carrière bij een hulporganisatie, zoals het Rode Kruis. Meer hierover kun je lezen op de pagina over het weeshuis Ramro-Sathi.

Meer informatie over het doen van vrijwilligerswerk:
Kijk op de volgende pagina’s voor meer informatie over:
Belastingaftrek dankzij het doen van vrijwilligerswerk.
Subsidie van de Europese Unie voor het doen van vrijwilligerswerk in Europa of daarbuiten.
• Het doen van vrijwilligerswerk in Nederland.
• Het doen van vrijwilligerswerk in ziekenhuis NKI-AVL in Amsterdam.
• Het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland.
• Het doen van vrijwilligerswerk in weeshuis Ramro-Sathi in Nepal.

Vrijwilligerswerk in Nederland

    Denk je erover om in Nederland vrijwilligerswerk te gaan doen? Dan heb je meer dan genoeg mogelijkheden! Je kunt in alle regio’s en sectoren in Nederland aan de slag. Of je nou bij je lokale sportvereniging achter de bar gaat staan, gaat helpen in een ziekenhuis, of branden gaat blussen. Er is keuze …

Bekijk pagina »

Vrijwilligerswerk in het buitenland

    Denk je erover om in het buitenland vrijwilligerswerk te gaan doen? Dan heb je meer dan genoeg mogelijkheden! Je kunt in alle werelddelen (behalve Antarctica) vrijwilligerswerk doen. Daarnaast kun je allerlei sectoren aan de slag. Zo kun je vrijwilligerswerk doen op op medisch of sociaal gebied, maar kun je ook aan de slag …

Bekijk pagina »

Europese subsidie voor het doen van vrijwilligerswerk

    Om vrijwilligerswerk te stimuleren heeft de Europese Unie een tweetal subsidieregelingen in het leven geroepen. De eerste, van het zogenaamde European Voluntary Service (EVS) is voor het doen van vrijwilligerswerk binnen Europa. Een ander fonds, het Youth in Action Programme, is voor Europeanen die buiten Europa vrijwilligerswerk gaan doen. Om in aanmerking te …

Bekijk pagina »