↑ Terug naar Vrijwilligerswerk

Europese subsidie voor het doen van vrijwilligerswerk

 

 

Om vrijwilligerswerk te stimuleren heeft de Europese Unie een tweetal subsidieregelingen in het leven geroepen. De eerste, van het zogenaamde European Voluntary Service (EVS) is voor het doen van vrijwilligerswerk binnen Europa. Een ander fonds, het Youth in Action Programme, is voor Europeanen die buiten Europa vrijwilligerswerk gaan doen.

Om in aanmerking te komen voor subsidie uit deze fondsen moeten jij en de organisatie waar je als vrijwilliger aan de slag wilt aan een aantal voorwaarden voldoen. Wat de voorwaarden zijn, hoe je de subsidie kunt aanvragen en wat je er überhaupt aan hebt lees je hier.

Wil je vrijwilligerswerk buiten Europa doen? Lees dan de handleiding (in het Nederlands) van het Youth in Action Programme of kijk op hun website (in het Engels, Duits of Frans).

European Voluntary Service (EVS):
De EVS is voor jongeren tussen de 18 en 30 jaar oud die vrijwilligerswerk willen doen in Europa voor een periode van twee tot maximaal twaalf maanden. Het voordeel van deze subsidie is dat al je kosten die je voor en tijdens je vrijwilligerswerk maakt vergoed kunnen worden door de EVS. Lees hieronder meer over wat je krijgt, wat de voorwaarden zijn en hoe je te werk moet gaan om de subsidie te krijgen.

Wat kost het en wat levert het op?
EVS kost niets. Als je meedoet aan het EVS programma worden al je kosten vergoed. Het enige dat je wel zelf moet betalen is je basisverzekering. Het volgende wordt vergoed:
• Youth for Action betaalt 90 procent van de reiskosten, de andere 10 procent wordt betaald door je zendorganisatie.
• 100 procent van de visumkosten.
• Je gastorganisatie regelt en betaalt je onderdak en eten. Dit kan verschillen tussen een studentenhuis met eigen kookfaciliteiten tot wonen en eten in een gastgezin.
• Je krijgt elke maand zakgeld. De hoeveelheid zakgeld hangt af van het land waar je vrijwilligerswerk gaat doen. Het bedrag wordt gebaseerd op de levensstandaard van dat land.
• Jouw begeleiding, taallessen en lokale woon- werkvervoer wordt geregeld door je gastorganisatie.
• Drie trainingen: voor vertrek, bij aankomst en halverwege je project.

De Voorwaarden:
Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
• Je bent tussen de 18 en 30 jaar.
• Je volgt de drie verplichte trainingen: pre-departure, on-arrival, mid-term.
• Je wordt bij de voorbereiding geholpen door een zendorganisatie.
• Je wordt ontvangen en begeleidt door een gastorganisatie tijdens het vrijwilligerswerk in het land waar je woont en werkt.
• Het vrijwilligerswerk is voor een periode van twee tot twaalf maanden.
• Je mag maar één keer meedoen aan de EVS.

Hoe pak je het aan:
Stap 1: Zoek een organisatie en een project
Je moet een organisatie hebben die jou gaat uitzenden als je mee wilt doen aan EVS. Kijk op de website van EVS om te zien welke Nederlandse zendorganisaties er zijn. Met hulp van één van deze zendorganisaties ga je op zoek naar een EVS-project dat beschikbaar is en bij jou past. De zendorganisatie helpt je bij je voorbereiding en houdt tijdens je vrijwilligerswerk contact met je. Ken je zelf een leuk EVS-project? Dan kun je aan je zendorganisatie vragen of zij jou daarheen willen uitzenden. Een overzicht van alle projecten vindt je in de EVS database.

Stap 2: Vraag subsidie aan
Samen met de zend- or gastorganisatie dien je een subsidieaanvraag in. De meeste projecten die worden goedgekeurd zijn voor een periode van zes maanden of langer. Uiterlijk twee maanden na de deadline hoor je of jouw aanvraag is goedgekeurd.

Stap 3: Start het vrijwilligerswerk
Is de subsidieaanvraag goedgekeurd? Uiterlijk drie maanden na de goedkeuring kun je starten met het vrijwilligerswerk.

Stap 4: Volg de trainingen
Als vrijwilliger moet je drie verplichte trainingen volgen. Om je voor te bereiden op het project volg je in Nederland de pre-departure training. Binnen twee maanden na je aankomst in het buitenland volg je de on-arrival training. Deze training duurt een aantal dagen en volg je samen met andere buitenlandse vrijwilligers. Tijdens deze training leer je alles over het land, de cultuur, het vrijwilligerswerk en het opzetten van een project. Tijdens de laatste training, de midterm training, kijk je terug op wat je al hebt gedaan. En natuurlijk kijk je ook vooruit naar de komende periode.

Stap 5: Evaluatiedag
Ben je terug in Nederland? Dan kun je meedoen aan de evaluatiedag. Deze wordt één keer per jaar (maart/april) georganiseerd voor ex-EVS-ers. Deze dag is niet verplicht, maar wel erg leuk.

Stap 6: Maak het eindverslag
Binnen twee maanden na afloop van het vrijwilligersproject stuurt de zend- of gastorganisatie je eindverslag op. Jij doet inhoudelijk verslag van je project. Je zend- of gastorganisatie doet financieel verslag van je project. Om financieel verslag te kunnen doen heeft de zend- of gastorganisatie bonnen, boardingpassen en facturen nodig om de kosten te kunnen verantwoorden. Bewaar deze dus goed!

Stap 7: Vraag de Youthpass aan
Ben jij via als EVS-er naar het buitenland geweest? Dan heb je recht op een Europees certificaat: de Youthpass. De Youthpass is een erkenning van je leerervaring tijdens je EVS-periode. De Youthpass ontvang je via je gastorganisatie. De gastorganisatie neemt het initiatief en vult de Youthpass samen met jou in. Doe dit zorgvuldig. Je kunt de pas dan gebruiken voor je verdere studie of loopbaan. Vul het Youthpass-formulier in op Youthpass.eu. Alle EVS-organisaties ontvangen na goedkeuring van het project een code om mee in te loggen.

Meer informatie over het doen van vrijwilligerswerk:
Kijk op de volgende pagina’s voor meer informatie over:
• Het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland.
• Het doen van vrijwilligerswerk in weeshuis Ramro-Sathi in Nepal.
• Het doen van vrijwilligerswerk in Nederland.
• Het doen van vrijwilligerswerk in ziekenhuis NKI-AVL in Amsterdam.