↑ Terug naar Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk in het buitenland

 

 

Denk je erover om in het buitenland vrijwilligerswerk te gaan doen? Dan heb je meer dan genoeg mogelijkheden! Je kunt in alle werelddelen (behalve Antarctica) vrijwilligerswerk doen. Daarnaast kun je allerlei sectoren aan de slag. Zo kun je vrijwilligerswerk doen op op medisch of sociaal gebied, maar kun je ook aan de slag in de bouw, verzorging, scholing of natuur. Of je nou waterputten gaat slaan, schooltjes gaat bouwen, dieren gaat redden of werken in een weeshuis, er is keuze genoeg!

Als je vrijwilligerswerk zoekt kun je op een aantal websites terecht. Éen van die websites is Activityinternational.nl.

Travelactive.nl:
Op Travelactive.nl kun je terecht voor een bijzondere vakantie. Éen van de bijzondere vakanties is het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland. Op de website kun je filteren op het soort vrijwilligerswerk. Het leuke van Travelactive.nl is dat je niet alleen vrijwilligerswerk hoeft te doen. Je kunt ook samen met iemand die je kent het programma volgen. Je kunt zelfs met je hele gezin vrijwilligerswerk doen! Daarnaast kun je ook vrijwilligerswerk in verschillende landen combineren.

Naast vrijwilligerswerk kun je er ook terecht voor werkvakanties, taalreizen en het werken als au-pair.

Vrijwilligerswerk bij weeshuis Ramro-Sathi in Kathmandu Nepal:
Twee vrienden van Sander, de oprichter van Donatiewijzer.nl, hebben vrijwilligerswerk gedaan in het weeshuis Ramro-Sathi in Nepal. Het weeshuis biedt onderdak aan twaalf kinderen varierend in leeftijd van 5 tot en met 17 jaar oud.

Bas over zijn werk als vrijwilliger:
Ik heb veel gedaan in Nepal, meer dan ik van te voren gedacht had. Om te beginnen is er natuurlijk het weeshuis, waar ik zes weken heb verbleven. Het was een fantastische ervaring en ik heb er veel van geleerd. Iedere dag besteed je tijd met geweldige kinderen en iedere dag is anders. Uiteraard heb je wel je dagelijkse routine, maar de ervaring veranderd continu. De activiteiten variëren van het helpen van de kinderen met hun huiswerk tot het naar school brengen van de kinderen. Je stopt ze in bed (ze lijken alsmaar meer energie te krijgen naarmate hun bedtijd dichterbij komt), kijkt een film met ze of gaat met ze naar het park om te voetballen. Elke dag eet je ‘s ochtends en ‘s avonds rijst met curry. In het begin moest ik daar echt aan wennen, maar na een paar dagen raakte ik er aan gewend en keek ik zelfs uit naar de verschillende curry’s die Nepal te bieden heeft.

Overdag besteedde ik de meeste tijd in Thamel, het toeristische gebied van Kathmandu. Samen met een andere vrijwilliger uit Engeland probeerde ik allerlei soorten junkfood en broodjes en gingen we chillen in de barretjes en clubs die in Thamel te vinden zijn. Thamel is fantastisch. Je ziet allerlei verschillende soorten mensen. Nepalezen en toeristen, iedereen is vriendelijk (en wordt nog vriendelijker als je geld uitgeeft). Een aantal andere activiteiten die ik in Kathmandu gedaan heb variëren van het geven van Engelse les op de lokale school tot het werken in een sportschool. Alles wat je doet is een mooie ervaring, omdat alles een avontuur is door de grote culturele verschillen.

Naast het werken in het weeshuis ben ik ook naar een natuurreservaat geweest in Chitwan, heb ik een trektocht gedaan naar het Annapurna basiskamp in de Himalaya en heb ik het bergdorpje Dhading bezocht. Rajendra, de manager van het weeshuis, hielp mij met alles wat ik maar wilde. Tijdens mijn verblijf hebben hij en zijn familie mij als familie behandeld. Doordoor heb ik nooit heimwee gehad. Werken in Ramro-Sathi en het bezoeken van Nepal is iets dat ik aan iedereen kan aanbevelen!

Vrijwilliger worden bij weeshuis Ramro-Sathi:
Bas heeft het hierboven al verteld, maar als vrijwilliger help jij de kinderen bij al hun dagelijkse activiteiten. Je zorgt dat ze op tijd klaar zijn voor school, je brengt ze naar school en haalt ze ook weer op. Je helpt hen met hun huiswerk, wat allemaal in het Engels is (op Nepalese les na), speelt spelletjes met ze en stopt ze in bed.

Wil jij ook een verschil maken voor de kinderen? Of wil je meer informatie over het doen van vrijwilligerswerk bij het weeshuis? Kijk dan op de website van Ramro-Sathi. Je kunt er ook meer informatie vinden over wat er allemaal in Nepal en Kathmandu te zien en te doen is.

Subsidie:
De Europese Unie wil het doen van vrijwilligerswerk stimuleren. Dit doen zij via het geven van subsidie. Wil jij weten hoe je daarvoor in aanmerking kan komen en wat de voorwaarden zijn? Kijk dan op onze pagina over de Europese subsidie.

Meer informatie over het doen van vrijwilligerswerk:
Kijk op de volgende pagina’s voor meer informatie over:
• Het doen van vrijwilligerswerk in Nederland.
• Het doen van vrijwilligerswerk in ziekenhuis NKI-AVL in Amsterdam.