↑ Terug naar Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk in Nederland

 

 

Denk je erover om in Nederland vrijwilligerswerk te gaan doen? Dan heb je meer dan genoeg mogelijkheden! Je kunt in alle regio’s en sectoren in Nederland aan de slag. Of je nou bij je lokale sportvereniging achter de bar gaat staan, gaat helpen in een ziekenhuis, of branden gaat blussen. Er is keuze te over!

Als je vrijwilligerswerk zoekt kun je op een aantal plaatsen terecht. Zo kun je op de website van je gemeente meestal zien waar er in jouw woonplaats vrijwilligers gezocht worden. Daarnaast zijn er uiteraard veel websites waar je naar vrijwilligerswerk kunt zoeken. Één van die websites is Vrijwilligerswerk.nl.

Vrijwilligerswerk.nl:
Op Vrijwilligerswerk.nl kun je meer informatie vinden over het doen van vrijwilligerswerk. Ook kun je er vrijwilligerswerk zoeken. Het zoeken van vrijwilligerswerk is erg eenvoudig. Je kunt kijken in de provinciale vacaturebanken, of je profiel achterlaten en Vrijwilligerswerk.nl voor je laten zoeken. Op Vrijwilligerswerk.nl kun je niet alleen terecht voor vacatures in Nederland, maar ook voor vrijwilligerswerk in het buitenland. Weet je niet zeker welk vrijwilligerswerk het best bij je past? Dan kun je de vrijwilligerstest doen.

Vrijwilligerswerk bij ziekenhuis NKI-AVL in Amsterdam:
Sander, de oprichter van Donatiewijzer.nl, is zelf vrijwilliger bij het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam. Het NKI-AVL is een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in het behandelen van kankerpatiënten. Zij behandelen alleen kankerpatiënten.

Sander over zijn werk als vrijwilliger:
Ik ben bij het NKI-AVL vrijwilliger bij de afdeling patiëntenvervoer. Dit deed ik in het begin 1,5 dag per week. Inmiddels heb ik helaas minder tijd om handen en heb ik dit terug moeten brengen naar een halve dag per week. Samen met andere vrijwilligers breng ik kankerpatiënten van de verpleegafdelingen naar onderzoeken en/of behandelingen. Als de behandeling of het onderzoek is afgerond brengen wij hen weer terug. Omdat een onderzoek of behandeling al gauw een kwartier tot halfuur duurt zijn de meeste patiënten te zwak om zelfstandig te gaan. De meeste worden dan ook met bed en al vervoerd, vandaar dat je dat met z’n tweeën doet. Sommige patiënten kunnen met de rolstoel of lopen zelf, dan kun je het als vrijwilliger alleen af.

Ik ben dit vrijwilligerswerk gaan doen, omdat ik in mijn familie van dichtbij kanker heb meegemaakt. In die periode heb ik gezien hoe goed het werk is dat deze vrijwilligers doen en dat zij essentieel zijn voor het ziekenhuis. Zonder vrijwilligers voor patiëntenvervoer zouden de verpleegkundigen dit werk moeten doen, terwijl je al gauw een kwartier nodig hebt per patiënt. Dit zou ten koste gaan van de verzorging van patiënten wat weer veel geld zou kosten om dat op te vangen. Ik ben dit zelf gaan doen toen ik 24 jaar was en doe dit nu enkele maanden. Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad! Je bent niet alleen bezig met het vervoeren van de patiënten. Door een praatje met hen te maken stel je hen ook op hun gemak of beur je ze wat op, want de behandelingen en onderzoeken zijn soms bepaalt geen pretje. Je merkt echt dat het werk gewaardeerd wordt. Daarnaast zijn de andere vrijwilligers erg aardig en gezellig, wat het werk nog leuker maakt. Al past het woord “leuk” natuurlijk niet bij ziekenhuizen en kanker.

Vrijwilliger worden bij NKI-AVL:
Sander werkt dus als vrijwilliger bij de afdeling patiëntenvervoer, maar er zijn nog veel meer afdelingen waar je als vrijwilliger terecht kunt. Zo kun je patiënten opvangen die zich melden bij de dagopname. Ook kun je patiënten opvangen die voor het eerst in het ziekenhuis zijn en dus pas recent gehoord hebben dat ze kanker hebben. Op zondagochtend worden alle patiënten uitgenodigd om de kerkdienst in het ziekenhuis bij te wonen, ook hier kun je als vrijwilliger bij helpen.

Naast het ziekenhuis staat ook het Gast-Huis. Het ziekenhuis behandeld namelijk patiënten uit heel Nederland en ze komen zelfs uit het buitenland. Het is voor familieleden van deze patiënten niet te doen om heen en weer te reizen. Daarom kunnen zij hier in één van de 15 slaapkamers ondergebracht worden. Als vrijwilliger kun je ook hier aan de slag om hen te helpen.

Wil je meer informatie over het doen van vrijwilligerswerk bij het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis? Kijk dan op de website van het NKI-AVL of op de website van het Gast-Huis.

Belastingvoordeel:
Als je vrijwilligerswerk doet kun je profiteren van belastingvoordeel. Wil jij weten welke? En hoe jij daarvoor in aanmerking komt? Kijk dan op onze pagina over belastingaftrek dankzij het doen van vrijwilligerswerk.

Meer informatie over het doen van vrijwilligerswerk:
Kijk op de volgende pagina’s voor meer informatie over:
Subsidie van de Europese Unie voor het doen van vrijwilligerswerk in Europa of daarbuiten.
• Het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland.
• Het doen van vrijwilligerswerk in weeshuis Ramro-Sathi in Nepal.