«

»

aug 29

Chemo en bestraling voor operatie loont

 

 

Uit nieuw onderzoek, uitgevoerd door zeven Nederlandse Ziekenhuizen, blijkt dat het de moeite loont om mensen met slokdarmkanker eerst te bestralen en chemotherapie te geven voordat hun tumor operatief verwijderd wordt.

Mensen die eerst een combinatie van chemotherapie en bestraling krijgen voordat zij geopereerd worden, zien hun overlevingskans met 33 procent stijgen. Dat ontdekten de onderzoekers door een groep slokdarmkankerpatiënten in twee groepen in te delen. De ene groep werd voorafgaand aan de operatie behandeld, de andere niet.

“Twee jaar na de operatie is 67 procent van de groep voorbehandelde mensen nog in leven. Van de groep die alleen geopereerd werd, is dat 50 procent”, legde onderzoeker Pieter van Hagen van het Erasmus MC uit. Vijf jaar na de operatie gaat het over respectievelijk 47 en 34 procent.

De helft van de slokdarmkankerpatiënten komt overigens niet in aanmerking voor een operatie, omdat in veel gevallen de tumor al te groot is of er sprake is van uitzaaiingen.

De studie is pas recentelijk afgerond, maar toch krijgt het merendeel van de Nederlandse slokdarmkankerpatiënten al sinds 2 jaar chemo en bestraling voorafgaand aan hun operatie. Artsen zijn dit gaan doen omdat de eerste resultaten van de studie zo veelbelovend waren.

In Nederland worden jaarlijks zo’n 1500 mensen geopereerd aan slokdarmanker. In 2010 werd bij ongeveer 2500 mensen slokdarmkanker vastgesteld. Dat aantal neemt de komende jaren naar verwachting fors toe.

“Dat komt door de levensstijl van mensen. Roken, drinken en overgewicht dragen hier bijvoorbeeld aan bij. Maar ook de irritatie van de slokdarm door maagzuur speelt een belangrijke rol”, aldus van Hagen.

Wil jij net als wij dat het aantal slokdarmkankerpatiënten daalt in plaats van stijgt? Steun dan KWF Kankerbestrijding in hun strijd tegen kanker en word donateur!

Doneer nu aan KWF Kankerbestrijding

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *