«

»

sep 30

“Dode koraalriffen komen weer tot leven”

 

 

6000 jaar oude koraalriffen voor de kust van Panama waren 2500 jaar van hun bestaan dood, maar kwamen weer tot leven.

In tegenstelling tot wat eerder werd aangenomen zijn de riffen niet constant gegroeid tot hun huidige grootte. 4000 jaar geleden stierf het koraal door klimaatverandering volledig af. Pas 2500 jaar later kwam het weer tot leven. Dit hebben onderzoekers van het Technologisch Instituut van Florida ontdekt. Zij presenteerden hun ontdekking in wetenschapsblad Science.

De wetenschappers kwamen achter de leeftijd van het koraalrif door koolstofdatering en het tellen van de jaarlijkse groeilagen. In deze groeilagen ontdekten zij een periode zonder groei die maar liefst 40 procent van de totale leeftijd van het rif besloeg.

Het begin van deze periode was tegelijkertijd met een serie sterke El Niño-effecten, waarin het zeewater warmer was tijdens verschillende periodes van drie tot zeven jaar, met lange-termijn weersveranderingen als gevolg. 200 jaar later begon echter juist een periode met grote schommelingen in zeewatertemperatuur veroorzaakt door La Niña. Deze periodieke dalingen in temperatuur hielden zo’n 600 jaar aan.

Zowel warmere als koudere temperaturen kunnen een negatief effect hebben op de groei van koraal. Omdat soortgelijke groeiverstoringen ook op andere plekken zijn ontdekt, denken de wetenschappers dat de kans groot is dat de temperatuurschommelingen de hele Grote Oceaan troffen.

De temperatuurschommelingen werden dus veroorzaakt door klimatologische omstandigheden die ook voor de komende eeuw worden voorspeld, zelfs als conservatieve klimaatmodellen worden gebruikt. De koraalriffen zullen volgens de onderzoekers dan weer volledig af kunnen sterven.

Dat het koraal zich na lange tijd weer volledig kan herstellen is goed nieuws. De komende generaties mensen die afhankelijk zijn van de riffen voor hun inkomsten of voedsel zijn hier echter niet mee geholpen, aldus John Ogden, specialist in koraalrifbehoud.

Dat koraal zich weer kan herstellen is natuurlijk mooi, maar als het afsterven van de koraalriffen voorkomen kan worden is dat natuurlijk veel mooier! Steun Greenpeace in hun strijd voor het behoud van natuur en milieu! Word donateur. of stort eenmalig een bedrag.

Doneer nu aan Greenpeace

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *