«

jan 28

Gemeenten hebben nieuwe goudmijn met kledinginzameling

In Nederland verdienen veel gemeenten geld met kledinginzameling van oude kleding. Dit doen zij door een vergoeding te vragen voor het plaatsen van inzamelingscontainers vanwege de sterk gestegen prijzen voor textiel.

Te hoge tarieven:

Goede doelen klagen nu dat zij te hoge tarieven moeten betalen. De tarieven lopen op tot wel 35 cent per opgehaalde kilo. Dit lijkt weinig maar zij betalen hierdoor per jaar enkele miljoenen euro’s.

Goede doelen zoals Humana, KICI, Sam’s Kledingactie en het Leger des Heils zamelen jaarlijks bijna vijftig miljoen kilo kleding in. Daarvan zamelt het Leger des Heils het meeste in met ongeveer 25,5 miljoen kilo. Daarmee zijn zij het grootste bedrag kwijt. Het goede doel betaalt in totaal meer dan een miljoen euro aan ruim honderd gemeenten.

Om er meer geld aan te verdienen laten gemeenten inzamelaars tegen elkaar opbieden om een textielcontainer te mogen plaatsen. Daarnaast mengen ook commerciële partijen zich steeds vaker in de strijd van kledinginzameling. Omdat zij geen geld geven aan goede doelen kunnen zij een hoger bedrag bieden, waardoor goede doelen mis grijpen.

Goudmijn in tijden van bezuinigingen:

Volgens de directeur van KICI, André Jansen, zoeken gemeenten door de bezuinigingen nieuwe inkomsten. “Ze eisen in toenemende mate een gedeelte van de opbrengst op en dat is heel vervelend”, reageert hij in de Volkskrant. “De bedragen die we moeten betalen verschillen, maar elke cent die we aan gemeenten afdragen, gaat niet naar de goede doelen die we steunen.”

Kledinginzameling levert de inzamelaars nu ongeveer 55 tot 75 cent per kilo op. Daarvan gaat dus, naar schatting, de helft naar de gemeentekas. Omdat het inzamelen zelf uiteraard ook geld kost, blijft nog zo’n acht tot vijftien cent over voor goede doelen.

Steun het Leger des Heils:

Op zich vinden wij het acceptabel dat gemeenten geld vragen om een kledingcontainer te plaatsen, zij moeten ook aan hun geld komen. Wat wij echter niet vinden kunnen is dat zij partijen tegen elkaar op laten bieden en commerciële partijen mee laten bieden om er zo een financieel beter van te worden! Hiervan zijn de goede doelen, en erger nog, de arme mensen over de hele wereld, de dupe.

Steun daarom het Leger des Heils met een donatie. Daarvan kunnen commerciële partijen en de gemeenten gelukkig geen deel afsnoepen!

Doneer nu aan Het Leger des Heils

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *