»

jun 05

Kanker neemt wereldwijd fors toe

 

 

Laatst verscheen er een wat minder positief bericht in de media waar wij met ons eerste artikel graag aandacht aan willen geven. Wereldwijs is het aantal kankergevallen al jaren stijgende en onderzoek heeft aangetoond dat het zeer waarschijnlijk is dat het alleen maar toe zal nemen de komende jaren. Uit Frans onderzoek is namelijk een schatting gedaan dat het aantal gevallen tot 2030 met 75 procent zal toenemen.

Dat is eigenlijk nog niet eens het meest erge. Een deel van die schatting is namelijk gebaseerd op de verwachting dat het vooral in ontwikkelingslanden explosief zal toenemen. Een plek waar de medische kennis en de kennis van mensen toch flink achterblijft bij de rest van de wereld.

In 2008 kregen 12,7 miljoen mensen kanker. Als de huidige trends doorzetten, en dat is wel de verwachting, dan zullen dat er meer dan 22 miljoen zijn in 2030. Dit is becijferd door de onderzoekers van het gespecialiseerde instituut IARC in Lyon.

De reden dat het vooral in ontwikkelingslanden zal toenemen liggen wel voor de hand, namelijk demografische factoren en een steeds meer ‘verwesterd’ dieet.

Toch is het niet zeker dat de schatting uitkomt, daarom is het een schattig. Als er bijvoorbeeld meer wordt gedaan aan preventie en de ziekte vaker in een vroeg stadium wordt ontdekt, kan de toename lager uitvallen, andersom is ook mogelijk. Als wij nog ongezonder gaan leven kan het ook hoger uitvallen uiteraard. Dus dat moet echt voorkomen worden!

Het onderzoek is vrijdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Oncology.

Wil jij jouw steentje bijdragen om die flinke stijging te voorkomen of in elk geval te verminderen? Geef dan aan KWF kankerbestrijding. Zij gebruiken je geld voor onderzoek en het geven van informatie. Misschien helpt het bij het vinden van een genezing? Zou je dat niet fijn vinden?!

Doneer nu aan KWF Kankerbestrijding

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *