«

»

nov 29

Krachttraining vermindert kans op diabetes

 

 

Het trainen met gewichten zorgt bij mannen voor een kleinere kans op diabetes type 2. Dit is gebleken uit onderzoek van de Harvard School of Public Health en de University of Southern Denmark.

De onderzoekers volgden 32.000 mannen 18 jaar lang. Daarvan kregen er 2300 last van diabetes type 2. Ze ontdekten dat de kans op diabetes met 34 procent afneemt als je vijf keer per week een halfuur traint met gewichten. Om een positief effect te krijgen kun je ook minder vaak bewegen. Wekelijks een uur krachttraining verminderde het risico op diabetes met 12 procent.

Combinatie van kracht en cardio het best tegen diabetes:

Het was al bekend dat het regelmatig bewegen helpt om diabetes type 2 te voorkomen. Alleen cardiotraining werkt nog beter dan alleen krachttraining, want dan is de kans 50 procent kleiner.

Een combinatie van kracht- en cardiotraining blijkt het meest effectief. De mannen die beide deden bleken 59 procent minder kans te hebben om diabetes. Of ook vrouwen net zoveel profijt hebben van het trainen met gewichten moet nog onderzocht worden.

Handig voor mensen die minder mobiel zijn:

Deze uitkomsten zijn van belang omdat cardiotraining, zoals fietsen of hardlopen, niet door iedereen gedaan kan worden. Voor mensen die minder mobiel zijn, is trainen met gewichten dus een handig alternatief.

“Veel mensen hebben moeite met het volgen of volhouden van cardiotraining. Deze nieuwe resultaten suggereren dat krachttraining een goed alternatief is”, aldus onderzoeker Anders Grontved.

Om te zorgen dat er minder mensen diabetes krijgen moet er meer onderzoek gedaan worden naar deze ziekte. Daarvoor zet het Diabetes Fonds zich in. Word donateur en steun hen om deze ziekte uit de wereld te helpen en tegelijkertijd mensen te kunnen informeren over de ziekte! Wat weet jij eigenlijk van diabetes? Doe nu de kennisquiz van het Diabetes Fonds!

Doneer nu aan het Diabetes Fonds

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *