«

»

jul 09

KWF geschrokken door grotere overlevingskans hoogopgeleiden

 

 

KWF Kankerbestrijding reageert geschrokken op een onlangs verschenen onderzoek. Uit het onderzoek bleek dat hoger opgeleide kankerpatiënten vaak een betere behandeling krijgen en daarmee een grotere kans hebben om de ziekte te overleven.

Het onderzoek, uitgevoerd door het Integraal Kankercentrum Zuid, wees uit dat hoger opgeleiden vaak een ingrijpendere medische behandeling krijgen dan lager opgeleiden, die bovendien vaker gericht is op genezing.

Van alle onderzochte hoogopgeleide mannen die een vorm van kanker kregen, was de helft na vijf jaar nog in leven. Bij de lager opgeleide mannen bleek 33 procent vijf jaar later nog in leven te zijn.

“Een verrassende uitkomst”, reageert woordvoerder Stan Termeer van KWF op het onderzoek. “De uitleg ligt desondanks voor de hand. Hogeropgeleide patiënten zoeken actiever naar mogelijke geneeswijzen en vinden die ook. Bovendien is eerder sprake van een gelijkwaardig gesprek met de arts.”

“Toch is het een schokkende en zorgelijke uitkomst, die een directe consequentie met zich meedraagt. Lager opgeleide patiënten hebben minder kans op een goede behandeling en sterven daardoor eerder.”

Volgens Termeer moeten de artsen hiermee aan de slag. “Er mag geen verschil in uitkomst zijn als een arts een behandeling voorstelt. Ook moet de arts zich beter inleven in de patiënt, weten wie hij of zij voor zich heeft en daar de manier van communiceren op aanpassen. Het kan niet zo zijn dat er maar één verhaal is.”

Toch ziet Termeer ook het voordeel dat gezonde achterdocht van de patiënt iets oplevert. “Een patiënt die volledig op de hoogte is van de vorm van kanker waardoor hij of zij getroffen is, kan zich ook nadrukkelijker bemoeien met de behandelmethode. Daarbij kun je ook denken aan een experimentele methode. Hoogopgeleide mensen durven dat eerder aan.”

“Artsen schrijven zonder twijfel oprecht de behandelmethode voor die in hun ogen het beste is. Patiënten kunnen echter doorvragen, meer informatie zoeken of een second opinion vragen”, zo stelt Termeer. “Daarvan wordt de kwaliteit van de behandeling absoluut beter.”

KWF Kankerbestrijding heeft een brochure voor patiënten waarin praktische tips staan voor gesprekken over kanker met de arts.

“Mensen slaan tijdens die gesprekken vaak dicht als ze de boodschap krijgen. Hierdoor worden soms voor de patiënt essentiële vragen niet gesteld. In de brochure wordt uitgelegd hoe ze meer informatie uit zo’n gesprek kunnen halen.”

1 op de 3 mensen in Nederland krijgt ooit in zijn of haar leven kanker. De kans is groot dat jij minstens één persoon kent die kanker heeft gehad of er zelfs aan is overleden. Dat is toch schrijnend? Draag je steentje bij en word donateur van KWF Kankerbestrijding!

Doneer nu aan KWF Kankerbestrijding

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *