«

»

sep 16

Meer vrouwen overlijden aan gevolgen kanker

 

 

Het aantal mensen dat sterft door de gevolgen van kanker, stijgt nog altijd ieder jaar. Dat is gebleken uit cijfers van het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS).

Het opvallende is dat vooral het aantal vrouwen dat de ziekte niet overleeft de afgelopen 15 jaar flink is gestegen, met ruim 20 procent. Longkanker is de belangrijkste oorzaak van die stijging.

In 2011 stierven er ruim 44.000 mensen door kanker. Dit is een flinke stijging in vergelijking met 1997, toen er “slechts” 38.000 mensen stierven. Alsof dat nog niet genoeg is, lijkt het erop dat de stijging van het aantal sterfgevallen door kanker lijkt te versnellen.

In de afgelopen negen jaar steeg het aantal sterfgevallen door kanker namelijk met 11 procent, terwijl over de hele periode van 15 jaar er een stijging van 15 procent te zien is.

Een deel van die stijging komt door het toegenomen aantal vrouwen dat sterft aan de gevolgen van longkanker. Dat is namelijk verdubbeld in slechts 15 jaar! In 1997 gingen er nog minder dan 2000 vrouwen aan deze vorm van kanker dood, in 2011 waren dat er al bijna 4000. Maar hoe zit het dan met de mannen? Nou bij het mannelijke geslacht is longkanker al tijden de meest voorkomende vorm van kanker die leidt tot de dood.

“De stijging van het aantal vrouwen is inderdaad vooral te wijten aan longkanker”, onderschrijft een woordvoerster van KWF Kankerbestrijding. “In de jaren ’60 van de vorige eeuw zijn vrouwen later begonnen met roken dan mannen. En ze zijn ook weer later begonnen met stoppen in groten getale. Dat is een epidemiologische trend waar we nu dus het effect van zien in de sterftecijfers.”

“Bovendien is longkanker slecht te genezen, waardoor zo veel mensen die het krijgen, er ook daadwerkelijk aan sterven”, vulde de woordvoerster van KWF Kankerbestrijding verder aan. “Wij kijken altijd naar de vijfjaarsoverleving, oftewel hoeveel mensen die kanker krijgen na vijf jaar nog in leven zijn. Voor alle kankers gemiddeld in dat 60 procent, voor longkanker is dat maar 18 procent.”

Die stijging van het aantal sterfgevallen door kanker moet niet gestopt, maar omgekeerd worden! KWF Kankerbestrijding probeert dit uit alle macht voor elkaar te krijgen. Steun hen bij die strijd! Word donateur of geef een donatie! Ook kun je een lot kopen van hun loterij. Je maakt dan kans op een reischeque ter waarde van € 5.000, terwijl je helpt in de strijd tegen kanker. Wat wil je nog meer?!

Doneer nu aan KWF Kankerbestrijding

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *