«

»

sep 12

Nederlandse megatrawler mogelijk toch tegengehouden

 

 

Wij schreven gister al over de poging van Greenpeace om de Nederlandse megatrawler “Margiris” tegen te houden. Die poging strandde toen. Mogelijk is de actie nu alsnog geslaagd! Australië wil het gigantische vissersschip nu alsnog tegenhouden. Om dit te bereiken wil de minister van milieu Tony Burke milieuwetten aanscherpen.

De Australische regering wil het 9.500 ton zware schip tegenhouden, omdat zij zich zorgen maken, omdat dolfijnen, vogels en zeehonden mogelijk verstrikt kunnen raken in de enorme netten.

Onder de huidige wetten kan de regering echter niets doen. Daarom heeft de minister van milieu gister nog een wetsvoorstel naar het parlement gestuurd om meer macht te krijgen. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen kan hij eerst om wetenschappelijk advies vragen, wat maar liefst 2 jaar kan duren. Het parlement begon gister al met het bespreken van het voorstel.

In afwachting van de ontwikkelingen ligt de megatrawler momenteel in een Australische haven, klaar om uit te varen.

Greenpeace reageerde, zoals verwacht, blij met het besluit van de Australische regering. Volgens de milieuorganisatie geeft het besluit de boodschap dat “wereldwijd het verzet groeit tegen het onhoudbare verdienmodel van megatrawlers”, zei campagnevoerder Ben Pearson. “De overbevissing gaat niet weg. Dit besluit zal de Europese Unie onder druk zetten om haar subsidies aan de megatrawlers stop te zetten.”

Wil jij Greenpeace helpen nog meer van zulke succesvolle acties te voeren? Word dan donateur of geef een eenmalige gift!

Doneer nu aan Greenpeace

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *