«

»

sep 22

Religie belangrijk bij orgaandonatie

 

 

Religie speelt een grote rol bij het wel of niet willen afstaan van organen na de dood. 60 procent van de Nederlanders zonder religieuze overtuiging is bereid om na de dood organen te doneren. Bij moslims is dit slechts 27 procent, terwijl het bij de andere religies gemiddeld rond de 50 procent ligt. Zo staan Nederlands hervormden er minder positief tegenover dan gereformeerden. Dit is gebleken uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een deel van de Nederlanders blijkt hypocriet te zijn. Gemiddeld geeft namelijk ruim de helft van de volwassen in Nederland aan dat zij hun organen af willen staan na hun dood. Daartegenover staat dat 66 procent graag een orgaan zou ontvangen als dit nodig is. Daarnaast wil 5 procent nooit een orgaan van een ander ontvangen, terwijl 10 procent nooit een orgaan zou afstaan.

Leeftijd speelt bijna geen rol bij de bereidheid om een orgaan af te staan. Als gekeken wordt na het willen ontvangen zijn de verschillen wel groot. Ongeveer 70 procent van de mensen onder de 45 jaar wil een orgaan ontvangen, tegenover iets meer dan 40 procent van de 75-plussers.

Nederland scoort Europees gezien laag als het gaat om aantal donoren, zo bleek vorig jaar uit cijfers van Eurotransplant. Per miljoen inwoners zijn gemiddeld slechts 13 donoren.

Momenteel staan 3,1 miljoen Nederlanders geregistreerd als donor. Toch zijn er vorig jaar in Nederland 140 mensen overleden omdat zij niet op tijd een donororgaan kregen. Voor een nier moet gemiddeld 4,5 gewacht worden, voor andere organen is dat gemiddeld 1 jaar.

Het is toch verschrikkelijk dat mensen sterven, terwijl dat helemaal niet nodig is? Geef je daarom nu op als orgaandonor, want het is toch mooi als je één of meerdere levens kunt redden, terwijl jij al dood bent? Kijk voor meer informatie op onze pagina over orgaandonatie of schrijf je meteen in!

Schrijf je in als orgaandonor

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *