«

»

sep 05

Rode Kruis krijgt medewerking van Assad

 

 

Het Rode Kruis heeft toestemming gekregen om de hulpverlening in het door oorlogsgeweld geteisterde Syrië uit te breiden. Dit melde een woordvoerder van de onafhankelijke hulporganisatie dinsdag na afloop van een bespreking met de Syrische president Bashar al-Assad.

De president van Syrië deed deze toezegging dinsdag in een gesprek met de president van het Internationale Rode Kruis. In de bespreking, die 45 minuten duurde, vroeg Peter Maurer, onder andere om betere mogelijkheden om gewonden te helpen. Ook pleitte hij voor toegang tot gevangenissen. Volgens de woordvoerder van het Rode Kruis reageerde Assad positief op de verzoeken. Volgens hem is het Rode Kruis welkom zolang zij maar “onafhankelijk en neutraal” te werk gaan.

De bespreking komt nadat in augustus een recordaantal mensen Syrië zijn ontvlucht. Maar liefst 100.000 vluchtelingen namen de benen en vertrokken naar de buurlanden Turkije, Jordanië, Irak en Libanon. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr is dat het hoogste aantal in één maand sinds het begin van de burgeroorlog.

Inmiddels steken zo’n 1.000 vluchtelingen per dag grens met Jordanië over, terwijl meer dan 8.000 Syriërs Turkije in proberen te komen. Volgens de laatste cijfers zitten er momenteel 77.165 vluchtelingen in Jordanië, 80.410 in Turkije en 59.111 in Libanon. Dit aantal zal naar verwachting flink toenemen. De Unhcr verwacht bijvoorbeeld dat er ongeveer 200.000 mensen naar Turkije zullen vluchten. Dat land is dan ook druk bezig om de opvangcapaciteiten uit te breiden, omdat zij nu maar 100.000 vluchtelingen aankunnen.

Naast een record maand qua vluchtelingen is augustus ook een recordmaand voor het aantal doden, ruim 5.000. Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, een pro-oppositieorganisatie, ligt het aantal doden nu ruim boven de 26.000.

Dinsdag kwam er ook nieuws uit Aleppo, de grootste stad van Syrië waar hevig gevochten wordt. De stad kampt momenteel met ernstige voedseltekorten doordat het leger de wijken die in handen zijn van de opstandelingen afsnijdt van bevoorrading.

Vind jij ook niet dat de vluchtelingen die hun huis en haard hebben verlaten geholpen moeten worden? En wat dacht je van de Syriërs die achter zijn gebleven in Aleppo, en andere delen in Syrië, en nu bijna omkomen van de honger? Steun dan het Rode Kruis en geef een eenmalige donatie of word donateur!

Doneer nu aan Het Nederlandse Rode Kruis

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *