«

»

jul 20

“Uitsterven diersoorten door klimaatverandering onderschat”

 

 

Grote herbivoren en roofdieren zijn relatief kwetsbaar voor snelle klimaatveranderingen. Tegelijkertijd dreigt hun achteruitgang het ecosysteem verder uit balans te brengen. Dit zeggen drie Amerikaanse wetenschappers in de nieuwe editie van Science.

Het probleem zit hem in het feit dat de meeste huidige modelstudies naar de gevolgen van klimaatverandering op biodiversiteit dier- en plantensoorten individueel bekijken. Daarnaast kijken die modelstudies alleen naar directe drijvende krachten in het milieu en klimaat. “Maar we weten dat soorten niet in een vacuüm leven. Hun onderlinge interactie is van grote invloed op hun levensvatbaarheid”, zegt hoofdauteur Phoebe Zarnetske, van Yale School of Forestry & Environmental Studies.

Leidende voorspellingen gaan er momenteel vanuit dat door de klimaatverandering tegen het jaar 2050 ongeveer 15 tot maar liefst 37 procent van de dier- en plantensoorten met uitsterven wordt bedreigd.

De drie wetenschappers stellen echter dat een overmatige aantasting van grote soorten, zowel grote roofdieren aan de top van de voedselketen als grote grazers, een kettingreactie in gang zet. Die kettingreactie zal het biodiversiteitsverlies verder bespoedigen. Dat is een factor die in de meeste studies volgens hen onvoldoende wordt meegenomen.

De wetenschappers noemen ook een aantal voorbeelden van klimatologische verstoringen die al hebben gezorgd voor het uitsterven van lokale populaties roofdieren. Dit zorgt er vervolgens voor dat enkele prooidieren dominanter worden. Door hun grotere aantallen sterven vervolgens andere soorten weer uit.

Zo beschrijven de onderzoekers de ecologische schade van een elandexplosie, korte tijd nadat de wolven uitstierven op het eiland Isle Royal. Het uitsterven van de wolven was het gevolg van zachtere winters, waardoor nieuwe ziekten in het gebied voorkwamen.

Met een ander voorbeeld, van de Arctische toendra, onderstrepen zij het belang van een stabiele populatie grote herbivoren. Daar dreigt een afname van muskusossen en rendierkuddes samen met opwarming te zorgen voor een dominantie van enkele boomsoorten, zoals berk en wilg, die unieke kleinere plantensoorten kunnen verstikken.

Omgekeerd geldt volgens hen het verband tussen roofdieren en de gezondheid van ecosystemen ook. Er wordt een grotere diversiteit aan planten, vogels en vissen waargenomen in het Amerikaanse Yellowstone Park sinds de wolf daar is teruggekeerd.

Wil jij helpen de klimaatverandering te stoppen om de diersoorten op aarde te redden? Steun dan Greenpeace in hun strijd met een eenmalige donatie. Uiteraard kun je ook donor worden van dit goede doel!

Doneer nu aan Greenpeace

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *