«

»

nov 04

UNICEF heeft je steun hard nodig!

 

 

Ondanks dat de wereldwijde kindersterfte flink is gedaald mede dankzij UNICEF is er nog veel geld nodig om van de wereld een betere plek te maken. Zo lijden honderdduizenden kinderen door de onlusten in Syrië en zijn 1,4 miljoen kinderen getroffen door overstromingen in Pakistan.

Kindersterfte gedaald

Mede dankzij UNICEF, en al hun donoren, is de wereldwijde kindersterfte flink gedaald. In 1990 stierven er nog 12 miljoen. In 2011 waren dat er nog “maar” 6,9 miljoen. Dat bleek uit een rapport van UNICEF. Het is een belangrijk succes, maar wij zijn er nog lang niet. Jaarlijks sterven er nog altijd miljoenen kinderen aan oorzaken die makkelijk voorkomen kunnen worden. Zo kunnen zij gered worden met vaccins, voldoende voeding en basale medische zorg.

De meeste kinderen die voor hun vijfde levensjaar sterven wonen in Afrika, ten zuiden van de Sahara, en in Zuid-Azië. Slechts 20 procent van de sterfgevallen woonde niet in die gebieden. Ongeveer 30 procent overleed door longontsteking of diarree, niet bepaald moeilijk te genezen ziekten. Er is dus nog veel winst te behalen!

Onlusten in Syrië

Door de onrust in Syrië zijn maar liefst 2,5 miljoen mensen getroffen en 1,2 miljoen mensen zijn hun huis ontvlucht. De helft van de slachtoffers is nog maar een kind. UNICEF biedt deze kinderen noodhulp. Dit doen zij niet alleen in Syrië, maar ook in de buurlanden waar de vluchtelingen worden opgevangen. Dit gaat al erg goed, maar er moet nog veel gebeuren!

Dit heeft UNICEF al bereikt in Syrië:
Onderwijs: 150.000 schooltassen met inhoud en 2000 dozen met schrijfgerei zijn uitgedeeld. Daarnaast zijn er 50 extra tijdelijke klaslokalen gebouwd.
Gezondheidszorg: 285.000 kinderen zijn ingeënt tegen de mazelen en nog eens 175.000 mensen hebben via mobiele klinieken toegang tot medische zorg. 32.000 kinderen krijgen psychische hulp.
Bescherming:Vanwege de aanbrekende winter heeft UNICEF 30.765 dekens, 5.000 babydekens en ruim 14.000 sets winterkleding voor kinderen uitgedeeld.
Water: 100.000 mensen hebben toegang tot goede hygiëne en 6.000 mensen tot schoon drinkwater.
Voeding: UNICEF onderzoekt kinderen onder de vijf jaar op ondervoeding. Kinderen die ondervoed zijn krijgen biscuits met veel proteïnen en een voedzame pasta (Plumpy Nut).

Lees op de website van UNICEF over wat zij bereikt hebben in de landen rond Syrië. Wil jij de noodhulp in Syrië steunen? SMS dan SYRIE naar 4333 en doneer eenmalig € 3,-!

Overstromingen in Pakistan

Ook dit jaar is Pakistan weer getroffen door hevige overstromingen. Het is het derde jaar op rij! Volgens de jongste cijfers zijn 2,8 miljoen mensen getroffen, waarvan 1,4 miljoen kinderen. Bijna 400.000 kinderen zijn nog niet eens vijf jaar oud. UNICEF helpt de families in de getroffen gebieden met schoon drinkwater, hygiënische middelen en afsluitbare jerrycans om het uitbreken van ziekten te voorkomen.

Door de overstromingen zijn veel huizen verwoest, waardoor gezinnen dakloos geworden zijn. Door een gebrek aan schoon drinkwater lopen vooral kinderen het risico om ziek te worden. Ziekten als diarree, malaria, mazelen, polio en longontsteking liggen op de loer.

“In de getroffen gebieden zijn het vooral de kinderen uit de allerarmste gezinnen die dringend hulp nodig hebben”, zegt Karen Allen van UNICEF Pakistan. “UNICEF heeft dringend 15,4 miljoen dollar extra nodig om de hulp op het gebied van water, sanitatie en hygiëne op te schalen, en tegelijkertijd hulp te bieden op het gebied van onderwijs, bescherming van kinderen, gezondheid en voeding.”

Steun UNICEF nu in hun strijd tegen kindersterfte en hun streven om kinderen in Syrië en Pakistan te redden. Dit kun je doen door SYRIE te smssen naar 4333. Zo doneer je eenmalig € 3,-. Ook kun je vaste donateur worden van UNICEF of kun je hen eenmalig steunen. Ten slotte kun je allerlei spullen bestellen in hun webshop!

Word donateur van UNICEF

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *