«

»

sep 03

Voldoende bewegen lastig voor COPD’ers

 

 

Mensen met astma blijken wel voldoende te bewegen, maar voor mensen met COPD is dat een ander verhaal. Zij zijn ruim drie keer vaker inactief als de Nederlandse bevolking, 16 procent beweegt nog geen half uur per week.

Dat is de conclusie van onderzoekers van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) die het beweeggedrag van mensen met astma en COPD onderzochten.

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen, die veel voorkomt. In Nederland hebben ongeveer een half miljoen mensen deze ziekte. Kenmerkend voor de ziekte zijn aanvallen van kortademigheid en acute benauwdheid. De aanvallen en perioden met klachten worden afgewisseld met perioden zonder klachten.

Chronisch obstructieve longziekte (COPD) is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. In Nederland hebben ongeveer 320.000 mensen COPD. De luchtwegen zijn vernauwd, waardoor ademhalen moeilijker gaat. De vernauwing is grotendeels onomkeerbaar en leidt permanent tot kortademigheid, hoesten en overmatige slijmproductie. Verantwoord bewegen kan helpen bij deze chronische ziekten.

Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) moeten mensen tenminste 5 dagen per week 30 minuten matig intensief bewegen, bijvoorbeeld stevig wandelen of fietsen. Dit omdat dit belangrijk is voor de gezondheid. Uit onderzoek blijkt nu dat 70 procent van de mensen met astma voldoet aan deze norm en slechts 4 procent inactief is. Inactief wil zeggen dat zij op geen enkele dag een halfuur bewegen. Astmapatiënten wijken hiermee niet af van de Nederlandse bevolking. Bij mensen met COPD is dit anders. Van hen is maar liefst 16 procent inactief. Gebrek aan energie is voor hen de belangrijkste reden om niet meer te bewegen.

Mensen met COPD die inactief zijn, zien het belang van bewegen wel degelijk in en willen ook meer bewegen, 44 procent heeft behoefte aan extra hulp of ondersteuning om meer te bewegen.

Het Astma Fonds strijdt voor gezonde longen en tegen ongeneeslijke longziekten. Daarom financieren zij wetenschappelijk onderzoek. Werken ze aan gezonde lucht binnen en buiten voor iedereen. En komen als patiëntenvereniging op voor de belangen van longpatiënten. Wil jij hen hierbij steunen? Word dan donateur van het Astma Fonds! Je maakt nog kans op een gratis vakantie van Landal Greenparks ook!

Doneer nu aan het Astma Fonds

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *