«

»

nov 24

VVD en PvdA bezuinigen op ontwikkelingshulp

 

 

Op 12 september 2012 zijn wij met z’n allen naar de stembus gegaan om een nieuwe regering te kiezen. De VVD en PvdA werden toen de grootste partijen en gingen samen proberen om een regering te vormen. Dat is gelukt en alle bezuinigingsmaatregelen zijn al een tijdje bekend. Wij willen de gevolgen voor de ontwikkelingshulp hier op een rijtje zetten.

Budget ontwikkelingshulp in de afgelopen jaren:

Internationaal is er afgesproken dat ontwikkelde landen, zoals Nederland, minimaal 0,7 procent van hun bruto binnenlands product (BBP) uitgeven aan ontwikkelingshulp. In 2010 gaf Nederland daaraan 0,8 procent van het BBP uit. Toen kwamen de bezuinigingen. In 2011 ging het naar 0,75 procent. In 2012 ging het budget weer naar beneden tot 0,7 procent (oftewel € 4,34 miljard). Dat lijkt een kleine afname, maar in 2012 werd er bijna een miljard euro minder uitgegeven dan in 2011!

Veranderingen ontwikkelingshulp in 2013:

De nieuwe regering gaat de komende kabinetsperiode flink bezuinigen. Niet alleen op onderwijs en de zorg, maar ook op ontwikkelingshulp. Er gaat, net als vorig jaar, weer een miljard euro minder naar mensen die dat het hardst nodig hebben. Hierdoor komt het percentage van het BBP dat wij als Nederland aan ontwikkelingshulp uitgeven ver onder de internationaal afgesproken 0,7 procent.

Het enige lichtpuntje dat onze nieuwe regering te bieden heeft is een nieuwe ministerspost voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Al zal dit nieuwe ministerie met name druk zijn met bepalen waar het geld niet meer naartoe gaat.

Hoe nu verder?

Nu de overheid heeft laten zien internationale afspraken aan de laars te lappen en maling te hebben aan mensen die onze steun het hardst nodig hebben, moeten wij hen maar laten zien dat wij wel weten hoe het hoort! Wij zullen het stokje moeten overnemen om te zorgen dat mensen in derdewereldlanden niet de dupe worden. Dit kan bijvoorbeeld door donateur te worden van goede doelen die zich richten op ontwikkelingshulp, zoals: UNICEF, Het Leger des Heils, Terre des Hommes of SOS Kinderdorpen. Ook kun je een kind sponsoren via Plan Nederland, waardoor je meteen een hele gemeenschap helpt.

Sponsor een kind

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *