«

»

jun 25

‘Zeespiegel stijgt deze eeuw minimaal 75 cm’

 

 

Een groep wetenschappers van o.a. de universiteit van Wageningen hebben geconcludeerd dat wij met zijn allen ons beste beentje voor moeten zetten om de uitstoot van koolstofdioxide te beperken. In dat geval kunnen we de stijging van de zeespiegel deze eeuw namelijk beperken met 75 tot 80 centimeter ten opzichte van het niveau van 2000.

De gevolgen van een dergelijke zeespiegelstijging voor Nederland vallen te overzien, aldus de Wageningse professor Rik Leemans. Wel geeft hij aan dat het scenario afhankelijk is van een succesvol klimaatbeleid.

“Het is technisch haalbaar, maar er is een grote politieke wil nodig om dit te bereiken. Medio deze eeuw moet de CO2-uitstoot naar 0″, legt Leemans uit. Als de temperatuur met maximaal 1,5 graden stijgt blijft de stijging van het zeeniveau wereldwijd beperkt en behapbaar.

Volgens de berekeningen zal de zeespiegel rond 2300 met 1,5 tot 4 meter gestegen zijn in vergelijking met nu. Die berekeningen zullen alleen uitkomen als de temperatuurstijging beperkt blijft tot maximaal 2 graden.

Komt de opwarming van de aarde de komende eeuwen uit op 3 graden, dan zal de zeespiegel maar liefst tussen de 2 en 5 meter stijgen. Dit heeft dan ook grote gevolgen. De kustgebieden en laaggelegen landen zoals Bangladesh en eilanden in de Stille Oceaan zullen bedreigd worden. Ook zal de kans op overstromingen in steden als New York en Venetië flink toenemen.

De wetenschappers baseren hun berekeningen op de zeespiegelstijgingen van de afgelopen 1000 jaar en op scenario’s rond de uitstoot van broeikasgassen in de toekomst.

Ze stellen dat hun berekeningen aantonen dat klimaatopwarming – en daarmee ook de stijging van de zeespiegel – te beperken is door de uitstoot van koolstofdioxide terug te dringen en door de koolstofdioxide actief te verwijderen uit de atmosfeer.

Ben jij het met de wetenschappers een dat de klimaatopwarming beperkt of zelfs gestopt moet worden door de uitstoot van CO2 terug te dringen? Greenpeace is het met jou eens en strijdt al jaren tegen de opwarming van de aarde. Steun Greenpeace door donateur te worden!

Doneer nu aan Greenpeace

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *